Таг: бубрези

Таг: бубрези

Бубрезите слабеат неповратно

  Пропаѓањето на клетките на бубрезите е процес. Настапува бавно и постепено, но без симптоми. Кога тие ќе се појават, хроничната слабост на бубрезите (инсуфициенција), веќе е во втора, најчесто дури и трета фаза од болеста.   Главната функција на бубрезит...
Здравје

7 совети за здрави бубрези

Сите кои патат од хипертензија, дијабетес или имаат во семејството случаи на откажување на бубрезите, се под зголемен ризик од појава на бубрежни болести. Toа, меѓутоа, не се единствените загрозени категории, бидејќи нефролошките заболувања можат да се развијат кај секого, п...
ЗдравјеРазно
Сите козметички производи, од основата до пудерот содржат голем број хемикалии. Начинот на кој некој од нив влијаат на кожата може да доведе до нејзина сувост, лупење, па дури и алергиски реакции. Уште повеќе загрижува податокот дека овие хемикалии можат да продрат длабоко в...
Здравје

10 подмолни симптоми за болни бубрези

Бубрезите помагаат во остранување на штетните материи, го регулираат производството на црвените крвни зрнца, ги ослободуваат хормоните кои го регулираат крвниот притисок и кои помагаат во производството на активниот облик на витамин Д, кој е потребен за здравјето на коските....
Здравје
  Идејата дека високо- протеинската исхрана предизвикува "стрес" на бубрезите со кој  тие не се во можност да се справат е нешто за кое  што луѓето  расправаат со години. Тоа датира уште од раните 1980-ти , кога д-р Бари Бренер предложи врска меѓу високо протеинск...
Боди-фитСуплементи
Јапонските научници го истражувале влијанието на газираните пијалоци врз бубрезите и дошле до загрижувачки резултати. Имено, истражувањата направени на Универзитетот во Осака покажале дека само два газирани пијалока дневно можат да доведат до појава на симптоми на тешко забо...
Исхрана