Таг: болести

Таг: болести

5 тивки убијци

Поради симптомите кои сличат на секојдневните тегоби, како што е надуеност, замор или болка во абдоменот, и на најискусните доктори може да им поминат незабележливи посериозните дијагнози. Повеќе пати имаме слушнато како некој од нашата околина починал набрзо откако му ја о...
ЗдравјеРазно
Сетилата за вид и вкус ја предупредуваат нашата свест дека некој е болен дури и пред болеста да стане видлива. Луѓето се однесуваат во склад со тоа сознание и ги одбегнуваат болните луѓе. Човечкиот имунолошки систем е ефикасен во борбата против разни болести, но бидејќи б...
Разно

Чирот е болест која исчезнува

Раното откривање на хеликобактер пилори и новите терапии во последните 20 години доведоа до намалување на бројот на пациенти со чир на желудникот и на дванаетпалачното црево. Чирот на дванаестпалачното црево во 95% е предизвикан од делувањето на хеликобактер пилори, докажува...
Здравје

Сјогренов синдром

Сјогреновиот синдром е автоимуна болест која ги зафаќа жлездите и внатрешните органи. Најчесто се зафатени жлздите со внатрешно (егзокрините жлезди) кои произведуваат солзи (солзните жлезди) и плунка (плунковните жлезди). Последица од оваа болест се недостиг на солзи (суви о...
Здравје
Добрата циркулација, односно кружењето на крвта во организмот, како што може да се нарече овој процес, е од клучна важност за здравјето, бидејќи на тој начин неопходниот кислород и храна се носат до клетките, а тие се ослободуваат од штетните нус-производи. Колку е важна доб...
Здравје
Која крвна група сте? Од тоа зависи кое заболување ви се заканува. Крвната група може многу нешта да открие во врска со нас. Според најновите истражувања од тоа зависи колкави се шансите за некој да стане алкохоличар, да развие опсесивно - компулсивно нарушување и т.н. Која...
Здравје
Секоја вечер сонуваме помеѓу 4 до 6 соништа, дури и ако не се сеќаваме потоа на нив. Некои од нив можат да ги претскажат болестите чии симптоми се уште се немаат појавено. Психолозите се согласуваат дека пораките од соништата никако не треба да се занемаруваат, бидејќи токму...
ЗдравјеРазно

Кучињата им помагаат на болните

Кучињата не се само одлични домашни миленици, туку тие многу често знаат да препознаат разни потенцијално опасни симптоми кај луѓето и да ги ,,дијагностицираат,,   Дијабетес Кучињата кои можат да предупредат за дијабетес се користат кај оние пациенти кои патат од диј...
ЗдравјеРазно

Коксаки вирус и природно лекување

Инфекцијата со коксаки вирус, позната уште како ,,болест на валкани раце”, ретко се јавува, но е многу опасна, бидејќи доколку не се дијагностицира на време може да го нападне срцевиот мускул и да доведе до негово трајно оштетување. Затоа е многу важно да се препознае оваа б...
Здравје
Специјалистите за раце тврдат дека нашите прсти откриваат многу нешта за нас, од големината на пенисот и сексуалните ориентации, до склоноста за промискуитет, некои болести, шансите за постигнување спортски успеси или стекнување богатство. Затоа, ако сакате нешто да дознаете...
Здравје

Галерија