Таг: билки

Таг: билки

Бела имела за срце, плодност, добар сон

Белата имела (латинско име Viscum album) уште е позната по имињата мела, мелина,виск или омела. Сигурно некогаш, на почеток на зимата имате видено округла грмушка со бели плодови. Тоа е белата имела, многу интересно растение кое опстојува така што од своите ,,домаќини,, ја к...
Исхрана

Зошто го сакаме кантарионот?

Во алтернативната медицина цветовите и листовите од кантарион се користат со цел подобрување на здравјето на целиот организам и за превенција од низа болести. Кантарионот најчеСто се користи за ублажување на симптомите на депресија и состојби кои се тесно поврзани со депреси...
Здравје

Мал водич за билки

Постојат случаи кога е многу попаметно да се користат билните препарати наместо фармацевтските лекови. Да ја земеме за пример камилицата: нејзините цветови со векови се користеле како средство за смирување и за млади и за стари, не создава зависност и повеќето луѓе добро ја ...
Здравје
Ефикасно чисти крв, ги спречува воспалениијата и го поттикнува исфрлањето на штетните материи и каменот во бубрег. Младите листови по вкусот потсетуваат на спанаќ, но содржат пет пати повеќе калциум и шест пати повеќе витамин Ц. За копривата знаат сите, а поголемиот дел о...
ИсхранаНови статии