Таг: аспирин

Таг: аспирин

Црешите подобри од аспирин

Дваесет цреши имаат за 10 пати посилно дејство од една таблета аспирин, а притоа не го иритираат желудникот. Истражувањата покажале дека покрај тоа што ублажуваат болки, црешите можат да влијаат и на здравјето на коските и на спречувањето на срцевите болести и ракот. &nbs...
ЗдравјеИсхрана

Знаете ли што е “аспиринска астма”?

Аспиринот (ацетилсалицилна киселина) е еден од најпопуларните лекови на денешницата. Не само што ја снижува температурата и намалува воспаленија и болки, туку тој се применува и како превентивно средство во случај на кардиоваскуларни заболувања, поради тоа што има способност...
ЗдравјеРазно

Внимателно со аспиринот

Ризикот од внатрешно крварење при терапија со аспирин кај пациенти кои имаат преживејано срцев или мозочен удар се има зголемено значително по минувањето на 75-та година, но тој може да се намали со земањето дополнително лекови. На постарите луѓе им се препорачува земањет...
ЗдравјеРазно
Секојдневното земање мали количини аспирин значително ја намалува смртноста од некои видови рак, како што се ракот на дебелото црево и простатата, заклучокот кој бил објавен во британското медицинско списание The Lancetu. Во оваа најнова студија професорот Питер Ротвел, од У...
ЗдравјеРазно

Дали аспиринот може да спречи рак?

Аспиринот може да помогне во спречувањето на инфакт, мозочен удар, но и карцином. Еве какво научно истражување ќе биде спроведено со цел борбата против оваа тешка подмолна болест во Велика Британија. Целта е да се направи споредување помеѓу групи пациенти кои ќе земаат по 30...
Здравје

Аспирин дневно – штета или полза?

Ако за некој лек може да се каже дека е универзален - тогаш тоа е аспиринот. Тој има широка примена во медицината, а многумина го користат секојдневно за секој случај, поради превенција. Но, дали е тоа паметно да се прави? Долго време се води расправа околу тоа меѓу здравств...
Разно
Аспиринот го нарекуваат чудо од лек, бидејќи е широко применлив. За разлика од повеќето лекови, тој дејствува како лек против болки, ја намалува високата температура и како антикоагуланс (ја намалува способноста за згрутчување на крвта). Голем број луѓе секојдневно посе...
Разно