Таг: антибиотик

Таг: антибиотик

Сочувајте ги добрите бактерии

  Антибиотиците се лекови кои се наменети исклучиво за елиминирање на бактериите кои доведуваат до одредени болести во организмот. Меѓутоа, употребата на овие лекови, иако има свои позитивни страни, сепак доведува до слабеење на имунолошкиот систем и уништување на ,,...
Здравје

Антибиотици во месото?

  Храната е тема за која често разговараме, бидејќи во неа уживаме. Во согласност со тоа, се повеќе не интересира и начинот на производство на храната која ја јадеме. Им даваме предност на намирниците од домашно потекло, но и покрај тоа не го купуваме секогаш она што...
ЗдравјеИсхрана

Не шегувајте се со штитната жлезда

Антибиотиците и лековите за штитната жлезада се силни медикаменти кои се земаат единствено и само со претходна консултација со доктор. Но, што во случај кога во терапијата за штитната жлезда се ,,вмеша,, здравствена тегоба која мора да се лекува со антибиотици, па мораме да ...
Здравје
Кога е одбран најсоодветниот антибиотик, многу е важно како ќе го примениме, односно да ја одредиме оптималната доза, зачестеноста и патот на примена. Општо гледано, денес антибиотиците многу се користат, а во случаите кога нивната употреба е оправдана, често се применува пр...
Здравје
Многу луѓе се во потрага по природни начини на лекување на своите здравствени проблеми. Во продолжение дознајте како со помош на маслото од диво оригано можете да се ослободите од цела низа тегоби. Маслото од диво оригано со векови е еден од најбараните природни лекови за р...
Здравје
Инфекциите предизвикани од бактерии отпорни на антибиотици се причина за 25.000 смртни случаи во Европа годишно. Затоа е важно да се пијат антибиотици само кога ќе ги препише доктор. Отпорноста кон антибиотици е една од најсериозните закани по јавното здравје, бидејќи со ...
Здравје
Од неодамна откриениот т.н. еспрес - оперативен тест за крв помага да се одреди крвната група и да се идентификуваат разни болести кај пациентите. Овој брз за крв е корисен не само за лекување, туку и за борба против отпорноста на разни антибиотици. Тој не само што помага да...
ЗдравјеРазно
Го спречува навлегувањето на бактериите во уринарниот тракт, мочниот меур и бубрезите, а на постоечките не им дозволува да опстанат бидејќи го забрзува нивното исфрлање. Вкусната и освежителна брусница, според мислењето на западните експерти, претставува најздравото овошј...
ЗдравјеРазно