Таг: анемија

Таг: анемија

Бубрезите слабеат неповратно

  Пропаѓањето на клетките на бубрезите е процес. Настапува бавно и постепено, но без симптоми. Кога тие ќе се појават, хроничната слабост на бубрезите (инсуфициенција), веќе е во втора, најчесто дури и трета фаза од болеста.   Главната функција на бубрезит...
Здравје
Ако ви студи затоа што температурата паднала за 10-тина степени во само еден ден, тоа е нормално, но доколку се тресете од студ, а на другите околу вас им е пријатно, тоа може да биде индикатор за одредени здравствени проблеми.   За жените е вообичаено да им бид...
ЗдравјеРазно

Колку е анемијата опасна во бременоста?

Анемијата е состојба во која недостасуваат црвени крвни зрнца, кои го пренесуваат кислородот до ткивата во организмот. Недостатокот на кислород во ткивата влијае негативно на многу органи и на нивната функција. Анемијата во бременоста посебно загрижува, бидејќи се поврзува с...
ЗдравјеРазно

Плевелот ублажувач на анемија

Повеќегодишниот плевел штавел (лат. Rumex obtusifolis) претставува скапоцено лековито растение. Препознатливо е по многу долгите и големи лисотви, кои се наоѓаат на дното од растението. Цветови со зеленикава и црвеникаво-кафеава боја го красат се до септември, наредени во кл...
ЗдравјеИсхрана
Многу луѓе се жалат дека нивните нозе или раце се постојано студени. Се поставува прашањето дали се работи исклучиво за слаба циркулација? Студените раце или нозе не се секогаш знак за лоша главна артериска циркулација, но може да лежат во основата на многу други болести. ...
Здравје