Студена супа од краставици
Состојки:
- 2 краставици
- 1 чешне лук
- 5 дл. јогурт
- половина шолја полномасно млеко
- сок од половина лимон
- лажичка сол
За кари маслото потребно е: 2 лажици маслиново масло, ½ лажичка кари зачин, ½ лажичка мелен ким, ¼ лажичка црвен пипер.
Подготовка:
Исечкајте ја краставицата на коцкички со големина 2 см и оставете го тоа за гарнир. Остатокот краставици исчекајте ги на парчиња. Во блендер ставете ги јогуртот, млекото, лимоновиот сок, солта и исечканите краставици. Мелете додека не добиете хомогена смеса. Добиената смеса ставете ја во длабока чинија и ставете ја да отстои 2 часа во фрижидер, да се олади.
Во меѓувреме, направете го кари маслото. Во тава ставете ги маслиновото масло, карито, кимот и црвениот пипер и пржете ги на тивок оган додека маслото не се загрее, а зачините не почнат да мирисаат. Тоа е околу 3 минути. Потоа тргнете ја тавата од оган и маслото процедете го низ цедилка.
Извадете ја оладената супа и одозгора ставете од кари маслото.