Сите нешта се составени од молекули. Слободниот радикал е необичен молекул – тој е “неурамнотежен,,. Секој молекул се состои од јадро од протони и неутрони кое е опкружено со електрони. Тие електрони кружат по орбитата на јадрото – нешто слично како Земјата која патука околу СонцетоКај живите организми, таквите електрони обично се во парови. Но, некои молекули имаат електрони кои не се во пар. Овие се нарекуваат “неспарени електрони,, или ,,слободни радикали”. Неспарените електрони во слободните радикали имаат големо значење. Тие поседуваат силно тежнеење да се здобијат со партнер. Често во тек на дел од секундата, слободните радикали ќе ,,украдат,, електрон од соседното соединение.

За оној сосед кој загубил електрон се вели дека е ,,оксидиран,,. Тоа оксидирано соединение типично станува слободен радикал. Бидејќи сега му недостасива електрон, тој има силна желба да украде еден од некој од своите соседи – и обично тоа го прави многу брзо. Резултатот е верижна реакција, во која оксидацијата и оштетувањата можат да се шират од една молекула на друга, додека нешто не го сопре процесот. Молекулите кои можат да ја сопрат таа верижна реакција се нарекуваат антиоксиданси.

Не се сите слободни радикали лоши

Всушност, во соодветно време и место тие се неопходни за здравјето. На пример, еден од начините на кој телото ги уништува отровите е преку системот кој ги користи оксидациските реакции и слободните радикали. Слободните радикали се исто така неопходни за белите крвни зрнца ефикасно да ги уништуваат бактериите. Од друга страна, слободните радикали можат да бидат многу опасни кога се присутни вон соодветниот телесен процес на уништување. Утврдено е дека имаат улога во најмалку 50 болести. Од посебно значење е тоа што е забележано дека тие ја иштетуваат ДНК и експериментално се поврзани со ракот. Супстанциите кои предизвикуваат рак, како што чадот од цигарите, го вршат делот од својата валкана работа делувајќи како слободни радикали.

Мала количина слободни радикали исто така се произведува во вид на споредни производи во текот на нормалните животни процеси.

Електраните на нашите телесни клетки, наречени митохондрии, можат по малку да ,,истекуваат,,. Наместо да ги испуштаат токсичните хемикалии, тие испуптаат некои од своите електрони. Тие електрони може да ги собере кислородот. Како резутат на тоа настануваат слободни радикали наречени супероксиди. Овие супероксиди исто така влегуваат во телото преку белите дробови, бидејќи мал процент од кислородот кој го вдишуваме всушност е во облик на супероксиди. Слободните радикали исто така се јавуваат во телесните процеси во време кога телото се бори со инфекциите. Иако тие реактивни молекули се неопходни за борба со бактериите, преголемата количина (или нивното присуство на погрешни места) може да биде штетна за здравите телесни ткива.

Неколку видови шеќери, вклучувајќи го нормалниот шеќер во крвта гликозата, можат да се комбинираат со белковините во телото за да произведат слободни радикали.

Некои веруваат дека зголемените нивоа на шеќер во крвта кај дијабетичарите предизвикуваат компликации делумно поради создавањето прекумерни нивоа на слободни радикали. Зрачењето е уште една добра причина за настанувањето на слободните радикали. Производството на слободни радикали на овој начин може да обзбеди голем дел од објаснувањето за зголемениот ризик од рак кај оние кои го преживејале бомбардирањето на Хирошима и Нагасаки.

Слободните радикали и оксидацијата која ја предизвикуваат се исто така поврзани со срцевите заболувања. Оксидираниот холестерол е претставен како главен виновник за предизвилувањето на срцевите заболувања. Секако, постојат нешта кои можеме да ги направиме за да го ограничиме изложувањето на слободнит радикали. Но, поради тоа што сите живи суштества ги произведуваат, не можеме да ги одбегнеме во целост овие високо реактивни соединенија. Од таа причина повеќето стручњаци ги охрабруваат луѓето да ја засилат својата антиоксидативна одбрана покрај одбегнувањето на слободните радикалиОвие охрабрувања помогнале да се развие огромна заинтересираност за антиоксидативните додатоци, како што се витамините Ц и Е и бета-каротенот.

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина