Ако дојде до анафилактички шок, имунолошкиот систем реагира на лекот како на напаѓач. Тоа доведува до ослободување на хистамин и други хемикалии кои се причина за алергиските симптоми. Имунолошкиот систем реагира на истиот начин, ако лекот пак се земе во иднина.

 

До алергии на лекови доаѓа кога имунолошкиот систем реагира нессодветно на лек. Бројни лекови можат да предизвикаат алергија, а најчести знаци за алергија се осип или висока температура. Алергиската реакција може да настане на лек секојпат кога се зема, дури и ако во минатото не покажал реакција. Повеќето реакции на лекови не се симптоми на вистинска алергија на лекови и не го вклучуваат имунолошкиот систем. Алергиите на лекови и реакциите на лекови честопати збунуваат, бидејќи можат да предизвикаат слични симптоми. Некои алергиски реакции можат да бидат тешки и опасни по животот.

 

Многу од алергиските реакции започнуваат во рок од неколку минути по земањето на лекот. Симптомите вклучуваат осип, уртикарија, чешање, треска, отекување на лицето, краток здив и анафилактички шок, кој е редок, но кој бара итна медицинска помош. Симптомите обично започнуваат во рок од неколку минути по земање на лекот и вклучуваат стеснување на дишните патишта и на грлото, што доведува до проблеми со дишењето, шок со тежок пад на крвниот притисок, слаб или забрзан пулс, мачнина, повраќање или пролив, вртоглавица или губење на свеста.

 

Ако дојде до анафилактички шок, имунолошкиот систем реагира на лекот од напаѓачот. Тоа доведува до ослободување на хистамин и други хемикалии кои се причината за алергиските симптоми. Имунолошкиот систем реагира на ист начин, ако лекот се земе повторно во иднина. Меѓутоа, имунолошкиот систем се менува со тек на време и на крај можно е алергијата на лекот да помине сама од себе.

 

Ако се појават реакции на одреден лек, треба да сеажи и ако се појават било какви симптоми на алергија на лекови. Благата алергиска реакција обично се лекува со престанок на земањето на лекот и замена негова со нов лек.

 

Не е јасно зошто некои луѓе развиваат алергија на лекови или други нус-појави, додека некои не. Наследниот фактор може да игра тука улога, заедно со еколошките фактори и земањето бројни лекови со тек на време. Во многу од случаите се покажало не станува збор за алергија на лекови, туку за реакција која не го вклучува имунолошкиот систем.

 

Иако изгледаат како алергии, се работи за нус-појави на лек или знак за чувствителност кон одреден лек. Поголем ризик за развој на тешки реакции на лекови имаат оние луѓе кои боледуваат од астма, болести на срцето и висок крвен притисок.

 

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина