Рижото од три видови житарки
Состојки:
- 400 гр. микс од житарки
- 1 главица кромид
- 4 црвени пиперки
- сол
- црн пипер
- чадено тофу сирење
- 1 јајце
- брашно
- сок од домати
- 1 лажичка семиња: чиа, лен, сончоглед и сусам
- 100 гр. мелен корнфлекс
- маслиново масло
- бело вино
- зеленчукова супа
Подготовка:
Тофуто исечете го на стапчиња кои ќе ги потопувате во смесата од брашно, јајца и житарки и потоа панирајте ги. Кога се готови, вадете ги на хартија за да ја впие маснотијата. За тоа време кромидот ситно исецкан пржете го на маслиновото масло, додадете го оризот и оставете да се загрее. Пиперките исечете ги на ленти и додадете ги во оризот. Потоа истурете во оваа смеса виното и супата. Кога оризот ќе биде речиси готов, зачинете, додадете го сокот од домати и така подготвениот ориз послужете го со панираните тофу стапчиња.