Стоечкиот потисок над глава е веројатно најдобрата вежба за формирање на мускулите на горниот дел од телото. Денес, бенч клупата се прослави како најдобро движење за горниот дел од телото, но во минатото, стоечкиот потисок над глава беше главна вежба за некои од најимпресивните билдери. Низ годините, сите големи имиња во бодибилдингот како Сандоу , Стив Ривс, Рег Парк и Арнолд го користеа потисокот над глава.

 

До 1972 година, потисокот над глава беше главната вежба во бодибилдинг натпреварите, но билдерите толку многу го свиткуваа својот грб за да подигнат што е можно поголема тежина над глава, што стана премногу тешко за судиите да можат да проценат дали постои ” прекумерно виткање на грбот ” и тоа беше заменето со бенч клупата.

 

Стоечкиот потисок над глава е всушност многу поефикасна вежба од бенч клупата за изградба на мускулите во горниот дел од телото. Бидејќи стоите, наместо да лежите, вашите основни мускули (стомачните мускули, попречните стомачни мускули, мускулите стабилизатори од долниот дел на грбот и ‘рбетот) работат понапорно со цел да го стабилизираат вашето тело, што значи подобра вежба за вашите грб, нозе и стомачни мускули. Освен тоа, добро развиените раменици изгледаат помоќно од широки гради и мали раменици.

 

 

potisok-nad-glava1

 

Еве некои од главните причини зошто треба да вежбате потисок над глава:

 

– Добивате вежба за цело тело – Покрај рамената, рацете и горниот дел од градите, работите и на вашите задни стомачни мускули и нозете.Што поголем дел мускули се ангажирани во некоја вежба, толку повеќе хормони за раст се ослободуваат.

– Добивате целосен тренинг на рамената со само една вежба – На потисокот над глава работат сите 3 глави на рамената, додека на бенч клупата работат само предните делтоиди .

– Потисокот над глава помага за поправање на нерамнотежата на рамената, што се случува поради прекумерниот потисок на бенч клупата .

– Не ви треба асистенција за изведување на потисокот над глава и никогаш нема да се најдете заглавени под шипката, како кај бенч клупата.

 

Како да ја направите вежбата потисок над глава :

 

  • Застанете со нозете во растојание како ширина на рамената и шипката нека се потпре на горниот дел од градите.
  • Потпората треба да биде малку поширока од ширината на рамото.
  • Колената треба да бидат свртени кон напред .
  • Стиснете ги вашите зглобови и притиснете.

 

Запомнете никогаш да не кревате преголеми тежини или пак да го виткате вашиот грб премногу бидејќи ова може да доведе до повреди.