Палео фалафел
Состојки:
- 4 шолји исецкана и сварена блитва
- 400 гр. сварен наут
- 3 големи чешниња ситно сецкан лук
- 1,5 лажици таан
- сок од еден лимон
- 1/4 лажички кумин
- 3-4 лажици овесно брашно
- 4 лажици маслиново масло
- сол и црн пипер
Подготовка:
Блитвата, наутот, лукот, таанот, лимоновиот сок, кумонот и прстофат сол ставете ги во блендер и измиксајте ги заедно. Мешавината истурете ја во длабок сад и додадете една лажица овесно брашно и мешајте, а потоа уште една лажица додадете од брашното, се додека не добиете густа мешавина за да можете да обликувате од неа (3-4 лажици брашно ќе бидат доволни).
По потреба, додадете уште сол, црн пипер, сок од лимон и таан. Од добиената смеса обликувајте ги фалафелите односно сплескани топчиња. За тоа време загрејте масло во една тава на средна тепмература и во него пржете ги фалафелите. Вртете ги на 3-4 минути на другата страна.