Интолеранцијата на глутен е болест и  се смета за најголема, недијагностицирана болест на нашето време, кои потенцијално влијае на многу  личности. Таа е автоимуна, хронична, наследна болест, која доколку не се лекува, може да доведе до недоволна исхранетост.

Неподнесувањето наглутен е резултат на реакцијата на нашиот имунолошки систем на глутен, жито состојка која содржи растителни протеини (пченица, ‘рж, јачмен,, напишани). Константната консумација  на глутен може да предизвика оштетување на тенкото црево. Хранливите материи наместо да се апсорбираат, многу брзо поминуваат низ тенкото црево несварени што  доведува до недоволна исхранетост.

Во минатото се сметаше дека овесот е забранетата храна за луѓето кои имаат ваква болест. Многу извори велат дека луѓето треба да избегнуваат консумирање на овес. Сепак, голем број научни истражувања во текот на изминатите 15 години, потврдиле дека дел од пациентите со ваква  болест може да јадат овес и храна која содржи овес. Овес не е сродна житарица, како пченица, јачмен и ‘рж, кои содржат глутен. Овесот не содржи глутен,  а  има протеин авенин, кој не е токсичен и е безопасен протеини за поголемиот дел од пациентите со оваа болест. Само помалку од 1% од пациентите со  болеста не можат да јадат овес.

Сепак, проблемот со овесот е  честата контаминација на глутенот во текот на производството и преработката. Затоа, ви препорачуваме да консумирате само сертифицирани безглутенски производи направени од овес. Чистиот овес внесувајте го постепено во вашата исхрана, првично еднаш или двапати неделно. Лицата на кои им е дијагностицирана интолеранцијата на глутен неодамна, се препорачува да барем во првите неколку месеци имаат строга диета без глутен која не го содржи ни овесот, бидејќи голем дел од влакната кои се наоѓаат во овесот можат да ги иритираат чувствителните црева.

Ја почитува здравата исхрана,посебно овошјето и зеленчукот,љубител на животни,верува во љубов,омилено место за живеење Париз