Намаз од леблебии
Состојки:
- 2 лажици сусам
- 100 мл. вода, во која претходно ќе се варат леблебиите
- 1 лажичка вегета
- 200 грама леблебии
- 2 – 3 лажици лимонов сок
- 2 чешниња лук
- 50 мл. маслиново масло
- 1 лажица сецкан магдонос
- 1/2 лажичка кајен пипер
Подготовка:
Исчистените леблебии се оставаат потопени во вода да отстојат 12 часа. Се варат додека да омекнат и се посолуваat по потреба. За тоа време сусамот малку се потпекува во тава без масло и се меле во блендер. Водата во која се вареле леблебиите и во која се додава вегетата се проврива малку и потоа се лади. Леблебиите, заедно со водата, лимоновиот сoк и лукот, исто така се ситнат во блендер, додека да се добие компактна смеса. Потоа во смесата се додаваат маслиновот масло, магдоносот, кајен пиперот и мелениот сусам. Вака подготвениот намаз се остава да се олади во фрижидерот.