Вежбате редовно за да имате цврст, подигнат и убаво обликуван задник, но никако не гледате резултати? Можеби правите погрешни вежби. Имено, за секој облик на женскиот задник постојат специфични вежби. Постојат 4 основни облици на задници: округол, правоаголен, триаголен и задник во облик на срце. За секој од нив одредена вежба дава најдобри резултати, а во продолжение погледнете кои се тие вежби.

Ако задникот ви е правоаголен, правете ја следнава вежба:

pravoagolnik1

 

 

1. Клекнете на колена, потпирајќи се со дланките на подот, додека рацете ви се поставени рамно. Дланките треба да ви бидат во рамнина со рамењата, а колената во рамнина со колковите.
2. Подигнете го едното колено од подот и кревајте ја ногата наназад кон плафонот, и понатаму држејќи ја свиткана во коленото, се додека колковите не ви дојдат паралелно со торзото.
3. Вратете го коленото во почетната положба, но не го спуштајте сосема на подот, туку веднаш повторете ја вежбата.
4. Повторете 10 пати со истата нога, а потоа истото направете го и со другата нога.

Ако задникот ви е во облик на триаголник, правете ја следнава вежба со тег:

triagolnik1

 

1. Застанете во прав став, држејќи тег во висина на колковите.
2. Колената свиткајте ги малку, а за сето време грбот мора да ви биде рамен. Потоа свиткајте се во половината и почнете полека да мафтате со тегот пред нозете, се додека не дојдете до нив.
3. Задржете се една секунда, притоа силно стискајќи ги мускулите на задникот, а потоа вратете се во почетната положба.
4. Повторете ја вежбата 20 пати.

Ако задникот ви е во облик на круг, правете ја следнава вежба со топка за пилатес:

krug1

 

  1.  Легнете на грб, рацете испружете ги во рамнина со рамењата, а нозете подигнете ги на топката.
    2. Со петите притиснете ја топката и подигнете го телото од подот, внимавајќи да остане рамно, односно задникот да не ви ,,потоне,,.
    3. Силно стиснете ги задникот и тетивите на колената, па почете да ја влечете топката кон себе, се додека колената не ви формираат прав агол. За време на оваа вежба треба да почувствувате силна контракција во долниот дел на задникот.

    4. Останете така пет секунди, па вратете ја топката во почетна положба.
    5. Повторете ја вежбата 20 пати.

Ако задникот ви е во срцевиден облик, правете ја следнава вежба со тегови:

srce1

 

1. Застанете исправено со нозете поставени малку пошироко од ширина на рамењата, а стапалата свртени кон нанапред. Држејќи мали тегови во рацете подигнете ги рацете пред градите.
2. Префрлете ја тежината на десната нога, турнете ги колковите кон наназад свиткувајќи ги колената, па испружете ја левата нога, притоа внимавајќи левото стапало да не го подигнете од подот. Делот од десната нога под коленото пак треба да ви биде речиси вертикално во однос на подот.
3. Префрлете ја тежината на левата нога и направете ја истата вежба, водејќи притоа сметка да не се кренете во почетната положба пред почеток на вежбата.
4. Направете ја наизменично вежбата 10 пати со секоја нога.

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина