Терпентинот и нафтениот дериват како петролеумот (керозинот) се користи во медицински цели уште од дамнина и се уште се користи како народен лек за многу тегоби. Тие биле користени во стариот Вавилон за лекување стомачни проблеми, воспаленија и чиреви. Процесот на дестилација на сировата нафта до фракција на нафтени деивати за првпат бил опишан во 19 век во Персија. Користењето на овие нафтени деривати е најраспространето во посиромашните земји, вклучувајќи ги и Русија, источна Европа и Африка. Медицинскиот петролеј најчесто се користи за инфекции и заразни болести, автоимуни болести, против рак, артритис и воопшто за ревматски болести. Според достапната литература, се заклучува дека медицинскиот петролеј може да биде еден од најдобрите начини да се елиминираат патогени микроорганизми и паразити од крвта и цревата. Медицинскиот петролеј не треба да се поистоветува со обичниот петролеј – медицинскиот е прочистен и како таков е адекватен за употреба за медицински цели. Петролејот е минерално масло, дестилат, кој обично се користи како гориво и растворувач. Тоа е бистра течност, која се состои од смеса на заситени јаглероводороди. Додека петролејот може да се извлече од јагленот и дрва и првенствено поттекнува од преработка на сировата нафта.
 

Како лек, медицинскиот петролеј е ефикасен за лекување на цела низа болести – од мигрени до кожни болести, како што е егземата. Меѓутоа, многу е важно да го користите овој хомеопатски лек во вистински дози. Кажано со други зборови, со помош на медицинскиот петролеј во соодветни дози се обезбедува ефикасност во лекувањето на разни здравствени проблеми, како псоријаза, дијареја и мачнини, мигрена, прекумерно потење, го детоксицира организмот, делува антисептично, лекува изгореници на кожата и сува кожа која пука, помага кај болките при ревматизам, лекува инфекции, но се користи и како одлично средство за лекување на ракот.

Многумина стручњаци сепак сметаат дека медицинскиот петролеј не е безбеден за користење. Во секој случај, неговото користење мора да се изведува пред стручно медицинско лице. За почеток, доволно е да почнете да користите по неколку капки или половина лажичка, а потоа да продолжите со по една лажичка една до две недели, и да ја зголемувате постепено дозата до една лажица на ден. Обично, тој се зема еднаш на ден, пред појадок, за време на ручек или пред спиење.

Искуствата на многумина кој го користеле медицинскиот петролеј како лек за рак се навистина позитивни и влеваат надеж за ефикасноста за овој хомеопатски лек. Како што кажавме, тој може да го детоксифицира организмот и да го спречи понатамошното ширење на ракот, како и целосно да ја излекува оваа малигна болест, без разлика во која фаза и да се наоѓа. И овде треба да се користи само прочистен медицински петролеј, и тоа под надзор на стручно медицинско лице.

Петролеј на косата

Имате испукани и оштетени врвови на косата? Медицинскиот петролеј има решение за вашата коса! Ставете малку петролеј на краевите на косата. Со тоа ќе ги нахраните, исто како да сте им ставиле силиконски капки. Исто така ја штити кожата при бојадисување на косата. Само, не треба да се претерува, бидејќи преголемата количина од ова масло може да предизвика претерано мрсење на косата.

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина