Крем чорба од кокос и карфиол
Состојки:
- 1/4 шолји печени семки од тиква
- 1 лажичка екстра девствено маслиново масло
- 2 чешниња лук (ситно сецкани)
- 1 лажичка рендан свеж ѓумбир
- 1 шолја сецкан кромид
- 1 шолја сецкан морков
- 1 лажичка сол
- 1 голема главица карфиол
- 1 литар вода
- 1 шолја кокосово млеко
- 2 лажички кари зачин
- 1/4 шолја сецкан магдонос
Подготовка:
Во мала тава испечете ги на суво семките од тиква, додека не добијат златно-кафеава боја, околу 2 минути. Оставете ги на страна.
Во големо тенџере загрејте го маслиновото масло и додадете ги лукот, ѓумбирот, сецканиот кромид и морковот и солта. Динстајте 5 минути. Потоа додадете ги во тенџерето карфиолот, водата и кари зачинот. Измешајте се, загрејте до вриење и потоа оставете да се вари уште 20 минути. По ова време тргнете го тенџерето од оган и со рачен блендер изблендирајте ја смесата. Гарнирајте со печените семки од тиква и со магдоносот.