Неколку истражувања покажале дека темното чоколадо има позитивен ефект врз здравјето на целиот кардиоваскуларен систем. Научниците утврдиле дека консумацијата на темно чоколадо може да помогне во спречување на други болести, како што се дебелината и дијабетес тип 2.

Сепак, кога експертите ги согледаа резултатите од низа истажувања, дошле до заклучок дека темното чоколадо, не мора нужно да го забрзаат здравјето на кардиоваскуларниот систем.

Состојката на темното чоколадо, кој го промовира кардиоваскуларното здравје, е какао. Ова е причината зошто е препорачливо да се консумираат само оние видови на чоколадо кои содржат повеќе од 60% од какао. Сепак, темното чоколадо содржи масти и шеќер, кој може да има негативно дејство врз здравјето.

Исто така, повеќето чоколада содржат млеко, а некои луѓе не можат да го толерираат млекото и млечните производи, односно се интолерантни на лактоза. Покрај тоа, антиоксидансното дејство на какаото значително ќе се намали кога се конзумира во комбинација со млеко.

Какаото може да го подобри кардиоваскуларното здравје и да го намали нивото на слободните радикали во организмот, за кои е докажано дека го зголемуваат ризикот од голем број на болести, вклучувајќи различни видови на рак, тип 2 дијабетес, срцеви заболувања и срцев удар.

И покрај се, позитивниот ефект на темното чоколадо и какао е неспорно, но колку што е добро, мора да имате на ум дека тоа содржи масти, шеќери и калории. Ова е причината зошто во чоколадото, без разлика што е темно, треба да се ужива во умерени количини.

Ја почитува здравата исхрана,посебно овошјето и зеленчукот,љубител на животни,верува во љубов,омилено место за живеење Париз