Ако го изгубите само 1,5% од водата во телото,вие сте близу блага дехидрација. Дехидрацијата може да биде предизвикана од голем број на работи и на телото му прави  многу повеќе, отколку да чувствува жед. Дехидрацијата може да предизвика голем број проблеми кои се движат од замор до лош здив.

 

Предизвикува лош здив

Навистина е лесно да се заборави за време на бурните и брзи  денови  да пиете вода, и за многу брзо ќе забележите дека вашиот здив станува непријатен. Плунката има важни анти-бактериски својства. Кога вашето тело е дехидрирано, се намалува количината на плунка и  се зголемува нивото на бактерии.

Ја стимулира желбата за слатки

Дехидрацијата може да предизвика глад, и вие брзо ќе забележите зголемување на  желбата за слатки. Ова обично се случува за време на вежбање. Ако вежбате дехидрирани, вашето тело почнува да троши многу побрзо гликоген (складирани јагленохидрати). Кога ќе завршите со в, тоа е вежбањето веројатно дека ќе сакате да  јадете нешто слатко  за да го надоместите  потрошениот гликоген.

 

Го отежнува вежбањето

Дури и малку дехидрација влијае на вашата способност да вежбате. Околу 2% од дехидрација во телото предизвикува дури 10% намалена физичка состојба. Што ви сте повеќе дехидрирани, така и  вашата физичка состојба се влошува. Тоа наскоро ќе почне да се забележува и за време на вежбањето.

Сушење на кожата

Кожата ќе ја  одржите здрава и убава, така што ќе внесувате соодветна количина на вода. Тоа е најдобро да  кожата се хидрира од внатре кон надвор. Во зависност од вашиот начин на живот, ќе треба да го приспособите внесот на вода. Ако вежбате секој ден или внесувате повеќе кофеин, треба да го зголемите внесот на вода.

Тоа ве прави да сте уморни

Попладневниот замор, всушност, може да биде резултат на дехидрација. Кога  сте дехидрирани, нивото на крвниот притисок се намалува, отчукувањата на срцето стануваат поголеми и протокот на крв во мозокот станува побавен. Сето ова  почнува даве прави уморни. Недостатокот на вода, исто така ја отежнува работата на мускулите, тие стануваат напнати и секоја активност станува се повеќе напорна и тешка.

Го нарушува расположението

Пијте по една чаша вода и вие брзо ќе забележите дека вашето расположение е променето. Недостатокот на вода во телото може да предизвика слабеење на концентрацијата. Дехидрација од повеќе од 1%,  може да предизвика благи главоболки, недостаток на концентрација и раздразливост.

Тоа може да предизвика грчеви во мускулите

Недостатокот на вода во телото може да ја ослабне циркулацијата, која на крајот може да предизвика грчеви во мускулите. Телото сака да ги заштити виталните органи, па ќе почне да привлекува течност од мускулите и сите кои не се витални органи. Мускулите може да станат болни. Промените во нивото на натриум и калиум, кои може да се случи за време на потењето, исто така, ја  зголемува веројатноста за појава на грчеви во мускулите.

 

Таа предизвикува вртоглавица

Со оглед на тоа дека  протокот на крв во мозокот е намален, се зголемува  ризикот од вртоглавица. Блага дехидрација може да ја попречи  способноста за вршење на едноставни ментални задачи и да предизвикува вртоглавица.

 

Главоболка

Дехидрацијата  може да предизвика главоболки, и од различни причини: намалување на нивото на серотонин, и стеснување на крвните садови во мозокот. Следниот пат кога ќе се чувствувате  главоболка,испијте  една чаша ладна вода, а веднаш може да  забележите дека тоа е она што ви  недостасува. Би било добро и да  јадете  помалку овошје, кое во својот состав има висок процент на вода.

Ја почитува здравата исхрана,посебно овошјето и зеленчукот,љубител на животни,верува во љубов,омилено место за живеење Париз