Исхраната треба да се менува со годините. Она за што треба да водите сметка е секогаш на организмот да му обезбедувате добар и доволен енергетски баланс за да бидете здрави и силни.

 

Пубертет

 

Калциумот е од голема важност за коските на адолесцентите – во бројки изразено, тоа изнесува 1300 мг. дневно, а потребен и додаток од витаминот Д. Водете сметка за внесувањето и потрошувачката на калории.

 

20. и 30.

 

Во овие години обврските нагло се трупаат, нередовно јадете, па бирајте повеќе овошје, зеленчук и влакна.

 

Барем по две овошја дневно, 400 грама зеленчук и 200 грама житарки треба да бидат вашиот избор. Што се однесува до протеините, 100 грама по оброк ќе бидат доволни.

 

40. и 50.

 

Со влегувањето во средни години, жените се соочуваат со големи хормонски промени. Важно е да јадете што повеќе храна која содржи антиоксиданси. Треба да внимавате повеќе на внесените калории поради забавувањето на метаболизмот и намалените физички активности.

 

60. и 70.

 

Клуч на здравјето се протеините. Причината поради која тие се толку важни е брзото опаѓање на мускулната маса во овие години. Покрај протеините, потребен е и калциумот.

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина