Состојки:
  • 1 филџан интегрален ориз
  • 3 и 1/2 филџани вода
  • прстофат морска сол
  • 450 гр. леќа
  • 3 лажици екстра девствено маслиново масло
  • 1 и 1/2 филџани кромид, ситно исецкан
  • 1/4 лажици свежо сомелен црн пипер
  • 1/4 филџани исецкан магдонос

 

Подготовка:

Загрејте го маслото во тава со дебело дно. Кратко испржете го кромидот на среден оган 10-15 минути додека не стане стаклест. Додајте му го оризот и пржете уште околу 5 минути. Додајте ги потоа и леќата, солта и црниот пипер. Покријте го и оставете го да се вари 45 минути до 1 час. На крај додајте го ситно исецканиот магдонос.

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина