Интегрален ориз со леќа и кромид
Состојки:
- 1 филџан интегрален ориз
- 3 и 1/2 филџани вода
- прстофат морска сол
- 450 гр. леќа
- 3 лажици екстра девствено маслиново масло
- 1 и 1/2 филџани кромид, ситно исецкан
- 1/4 лажици свежо сомелен црн пипер
- 1/4 филџани исецкан магдонос
Подготовка:
Загрејте го маслото во тава со дебело дно. Кратко испржете го кромидот на среден оган 10-15 минути додека не стане стаклест. Додајте му го оризот и пржете уште околу 5 минути. Додајте ги потоа и леќата, солта и црниот пипер. Покријте го и оставете го да се вари 45 минути до 1 час. На крај додајте го ситно исецканиот магдонос.