himalajska-sol

Сигурно повеќепати сте чуле колку е солта нездрава за нашето здравје.Но, нашиот организам неможе да живее без сол.Која сол треба да ја внесуваме,и во колкави количини?

Солта или натриум хлорид( NaCl )игра важна улога во физиолошките процеси и е неопходна за нашиот живот и здравје.Сите телесни течности –крв, пот,солзи и плунка се солени.Нашето тело не може да произведе сол,па мораме да ја внесуваме преку храната.Недостатокот на сол носин хемиска нерамнотежа во организмот.Без сол, нашиот мускулен и нервен систем би престанал да функционира.Сепак, не е сеедно каква сол конзумираме.Постои голема разлика помеѓу преработената(рафинирана) и природната сол.

Хималајската сол е најчистата сол на Земјата.Изворно доаѓа од исконскиот океан,од незагадени екосистеми стари повеќе од 250 милиони години.Со својата совршена кристална структура и состав- содржи 84 минерали и елементи во исти пропорции во кои се наоѓаат и во нашето тело- му помага на телото и нервниот систем за балансирање и подмладувачки ефект.Помеѓу другото содржи и калиум, калциум и магнезиум кои му помагаат на нашето тело да постигне рамнотежа со враќањето на течностите и обновување на синџирот на електролити кога е зголемено потењето. Хималајската сол содржи сончева енергија и јонизирани минерали кои што се ослободуваат  со додавање на вода.Таа не соржи никакви адитиви, се копа во подножјето на Хималаите,се мие и суши на сонце, и рачно се меле,со цел зачувување на вредностите и и дава посебна улога опишана со името КРАЛСКА СОЛ.

Природната хималајска кристална  сол има доста придобивки со нејзино користење:

-Регулатива на водата низ нашето тело,регулирање на прекумерната киселост од клетките,особено мозочните.

– Регулирање на нивото на шеќер во крвта  и намалување на стапката на стареење,

– Помош во создавање на хидроелектрична енергија во клетките од нашето тело,

– Апсорпција на честички од храната преку цревниот тракт,

– Помош во чистењето на слузта од белите дробови-посебно корисна кај астмата и цистичната фиброза,

-Делува како силен природен антихистамин и помага во чистење на синусите,

-Спречува грчеви во мускулите,

-Ги прави поцврсти вашите коски-остеопороза може да се појави кога на вашето тело му треба повеќе сол па ја зема од коските,

-Го регулира сонот (природен хипнотизер),

– Го одржува либидото ,

-Го спречува ширењето на вените на нозете,

-Го стабилизира нерегуларното срцебиење- поврзана со водата е важна за регулирање на крвниот притисок.

himalajska sol2

 

Клучните минерали во хималајската сол воспоставуваат  физичка рамнотежа.Хималајската кристална сол во својата природна форма, со својата вибрациона,недопрена енергија му помага на телото да се врати во состојба на рамнотежа.Без избалансирани електролити,во вашето тело доведува до рамнотежа на хемикалиите кои водат до телесни функции.

Се препорачува да се користи за бањање,бидејќи кога водата ќе стане солена,здравите минерали во водата,навлегуваат во нашето тело низ кожата и во облик на јони.Ова ќе предизвика раст на живите клетки кој е погоден за секого.Користење на солена водна бања со хималајска сол, се препорачува за луѓе со:

-Разни болести на кожата ,реума и болести на зглобовите, посебно внимание поради операција, гинеколошки заболувања,инфекции кои се јавуваат одново и одново, тешки каснувања од инсекти,плускавци и рани и иритирана кожа поради отровен бршлен.

Хималајската сол има големо влијание врз нашето здравје,кое може да се доплони со користење на природни препарати.Таа е навистина прекрасен прилог,кој повеќето медицински професионалци сеуште не го признале.

Ја почитува здравата исхрана,посебно овошјето и зеленчукот,љубител на животни,верува во љубов,омилено место за живеење Париз