Џејсон Стејтам не престанува да не фасцинира со својата глума и совршена физичка форма. Кои се тајните на неговиот успех и што задолжително треба да се направи пред секој тренинг? Со елиминирање на можностите на потенцијалните повреди, тој пред се вложува голема енергија во потенцијалните повреди. Со оглед на тоа што по обичај игра тешки улоги преполни со акциски предизвици, телото мора да му биде во исклучителна положба.

 

Стејтам има свој личен тренер, поранешен припадник на американските специјални единици Логан Худ, за кој вели дека е вистинска машина.

 

Морав да сфатам каде грешам, посебно во поглед на максималната тежина која ја подигам. На самиот почеток почнав со тренинзи за подвижност, а потоа морав да совладам одредени техники кои помагаат во елиминирање на повредите – вели Стејтам.

 

Стејтам скапоцени совети има добиено и од познатиот кросфит тренер Кели Старет, кого го смета за еден од најпаметните луѓе кои ги има запознаено. Тој му помогнал да го пронајде вистинскиот баланс помеѓу тренингот и закрепнувањето.

 

Во својата гаража направив теретана, во којашто изведував различни типови тренинг, од тренинг за мобилност, боречки вештини, бокс, па се до вежби за сила и кондиција.

 

Пред секој тренинг, по едно еспресо

 

Стејтам смета дека е многу важно да се наслушнува сопственото тело. Тој има навика пред секое одење во теретана да испие по еден филџан еспресо, со цел да ја зголеми будноста на телото.

 

Најважна работа е тренингот да не ви здодее, затоа е пожелно постојано да се внесуваат некои новитети. Нашето тело е паметно и многу брзо се адаптира на нештата што ги повторуваме. Преферирам олимписко кревање на тегови, односно вежби како што се нафрлање, мртво подигање и чучнувања – истакнува Стејтам.

 

 

Популарниот актер има обичај да ги вежба нозете во секој тренинг. Смета дека акцент треба да се стави на најслабите точки на телото, потоа да следи пауза пред да се премине на друг дел од телото. И секако, секогаш треба да се обидете да ги вежбате големите мускулни групи и тоа со помош на олимписки тегови.

 

Седмична програма на вежбање на познатиот актер

 

Тренингот на Стејтам се состои од вежби со висок интензитет, експлозивни движења и вежби за сила. Имајте на ум дека ова е само основниот негов тренинг, на којшто тој често знае да му додаде плиометриски вежби и бројни повторувања.

 

 

Понеделник

 

 • Справа за веслање (10 минути)

Од следниве вежби, секоја направете ја по еднаш, потоа двапати, па три пати и така се до седум повторувања.

 • Склекови
 • Чучнување
 • Мртво подигање со исправени колена
 • Висечко кревање на нозете
 • (Шаблонот е следен: еден склек, едно чучнување, едно мртво подигање со исправени колена, едно висечко кревање на нозете, два склека и т.н.)
 • Справа за веслање (10 минути)

 

Вторник

 

 • Справа за веслање (10 минути)

Стејтам вежбите ги изведува и по четири часа, а повторувањето се врши по принципот на обратна пирамида, т.е. 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1.

 • Бенч прес на рамна клупа
 • Military Press
 • Летање со тегови
 • Трицепс pressdown
 • Пропаѓање
 • Носење кетлбел (по два во рака)
 • Издржување во чучнување.

 

Шаблонот е следен: Бенч прес – 10 повторувања, Military Press – 10 повторувања, Летање со тегови – 10 повторувања, Трицепс pressdown – 10 повторувања, Пропаѓање – 10 повторувања, Носење келтбел – 10 повторувања, Бенч прес – 9 повторувања, Military Press – 9 повторувања и т.н. Справа за веслање – 10 минути

ХИИТ кардио: 30 минути – една минута спринт, една минута џогинг

Среда

 

 • ХИИТ на справа за веслање:
 • 2.000 метри на справа за веслање
 • Шест интервали на веслање (по 500 метри) и активен одмор (триминутна прошетка по теретана)
 • Бокс
 • Шедоубокс
 • Исчекори
 • Удирање и шутирање вреќа – пет серии по три минути
 • Работење на брза вреќа – три минути
 • Носење кетлбел (по два во рака) – три серии по 400-500 метри
 • ХИИТ програма: Загубете го салото за десет минути дневно

 

Четврток

 

 • Загревање со веслање (2.000 метри)
 • Чучнувања – 20 повторувања
 • Предно чучнување со шипка – пет серии, пет повторувања (одмор: 90 секунди)
 • Мртво подигање со исправени колена (четири серии, едно повторување – 1. серија со 130% оптоварување во однос на тежината на Стејтам, 2. серија со 140%, 3. серија со 160% и 4. серија со 180%). Одмор: три минути
 • Обратни стомачни – 200 склекови

 

Петок

 

Загревање:

 • Искачување по јаже – пет пати
 • Мечка – 5×20 метри
 • Од на Краба – 5×20 метри

 

По еден сет од секоја од овие вежби:

 • Предно чучнување – пет повторувања
 • Забивање медицинка – пет повторувања
 • Влечење јаже – пет повторувања
 • Бенч прес на рамна клупа – 10 повторувања
 • Пропаѓање – 15 повторувања
 • Забивање медицинка – 15 повторувања
 • Влечење јаже – 20 повторувања
 • Забивање медицинки – 20 повторувања

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина