Јачменот  е вид на очна  инфекција. Оваа инфекција се појавува на очните капаци и може да биде надворешна или внатрешна. Постојат различни симптоми на инфекција, од создавањето на мали грутки до пецкање во очите. Иако постојат различни медицински лекови за оваа инфекција, исто така, постојат и сосема природни начини да се ослободите од неа.

Напиток од млеко и куркума

Куркумата има антибактериски и антивирусни својства, кои уште повеќе се изразуваат кога се комбинираат со млеко. Секој ден, пијте по една чаша топло млеко во кое ќе измешате   1/2 лажичка куркума како би го забрзале закрепнувањето.

Топли облоги

Земете чиста газа и натопете ја во топла вода.Исцедете ја вишокот на вода и ставете ја на заболеното око. Оставете го да отстои 10-15 минути. Повторете ја оваа постапка 4-5 пати на ден. Топлите облоги ќе го забрзаат  сушењето на  јачменот.

Облоги од магдонос

Земете еден куп на магдонос и ставете го во врела вода околу 10 минути. Земете чиста газа и натопете ја во водата во која се вареше магдоносот. Ставете го облогот на окото и оставете  да стои 15 минути. Магдоносот  ќе го спречи понатамошното ширење на инфекцијата и ќе го забрза исцелување.

Кромид

На окото можете да се ставите парче од кромид за да ги ублажите болката и да го забрзате закрепнувањето. Тоа веројатно ќе почне да ве пече и окото ќе започне да ви  солзи, но кромидотот има одлични антибактериски и антивирусни својства, што секако ќе помогне во ублажување на јачменот.

Кесички чај

Земете било која кесицка цај сите чај торба и ставете ги во врела вода. Исцедете  го ставете  на во око. Чајот ќе помогне да се намали инфекција и да се забрза исцелување.

Ја почитува здравата исхрана,посебно овошјето и зеленчукот,љубител на животни,верува во љубов,омилено место за живеење Париз