Чоколадни пралини
Состојки за основата:
- ½ филџан сиров нерафиниран шеќер
- 3 чажици сок од портокал или ликер по избор
-
прстофат сол
- 100 гр. масло од бадеми, лешници или кокос
- 100 гр. чоколада за готвење
- 3 лажици какао
Состојки за глазура (по избор):
- 100 гр. какао во прав
- 100гр. кокосово масло
- 50 гр. нерафиниран шеќер или јаворов сируп
Подготовка:
Шеќерот прелијте го со сокот од портокал или ликер и додајте ја солта. Потоа додајте ги маслото, растопената чоколада и какаото. Добро промешајте, најдобро со миксер или во блендер, така што да добиете компактна смеса. Вака добиената смеса ставете ја во помал калап обложен со фолија или со хартија за печење и израмнете ја површината. Оставете ја да отстои 1 час во фрижидер, за да се стврдне. Потоа извадете ја и исечете ја на коцки. Доколку сакате, можете да ги валкате во глазурата според рецептот. Но, можете да направите и сами прелив од растопена чоколада, во која ќе додадете малку масло за сјај. Потоа вратете ги во фрижидер за да се стегне глазурата.