Гладта е разочарување.Тоа е досадно,вознемирувачко и доведува до едно чудо, навистина нездрава исхрана.Но јадењето е нужност на животот и тоа дури може да биде причина за смрт.Во периодот од 2012-2014 година беше проценето дека 805.000.000 луѓе се гладни.Но, повеќето Американци, всушност умираат од прејадување.Во САД не е тешко да се прејадете бидејќи има тонови на ефтина и навистина вкусна храна насекаде.

Најтешкиот избор да се направи правилен и здрав оброк е кога се чувствуваме на вистина гладни.Тоа е причината зошто мораме да ја контролираме својата глад, наместо ни е да бидеме контролирани од неа.На овој начин добиваме шанса да изгубиме дел од својата тежина и да не се чувствуваме мизерно.

Зошто чувствуваме глад?

Првото нешто за што треба да размислуваме е, причината зошто чувствуваме глад.Нашите тела бараат енергија и хранливи материии како што се вода, овошје,месо,зрнести плодови.Овие хранливи материи се потребни за да се олеснат функцииите на телото и метаболичките процеси.Во вашето тело има вградено механизам за желба и глад кој,кој му помага на вашиот мозок да каже точно кои хранливи материи ни се потребни. Но јадењето на брза храна може да го исфрли од колосек овој механизам.Значи вие всушност имате потреба да јадете брза храна,а не храната која всушност ни треба.Клучната работа е дека откако ќе почнете да јадете здрава храна, тој механизам може да остане во линија, и што подолги консумирате здрава храна, толку е поголема одбивноста кон брзата храна.Втората работа е да сфатите дека колку повеќе калории внесувате отколку што согорувате,ќе ви се случи да добиете на тежина.Но следењето на калориите ќе ви биде од огромна корист.

Наместо некои програми кои се обидуваат да го олеснат овој процес,преку претходно подготвени оброци,има многу поедноставно и поефтино решение.

 

Празни калории

brza-hrana

 

Терминот празни калории се употребува кога се зборува за брзата храна.Но тоа е навистина погрешно и би сакала да ви објаснам како празните калории предизвикуваат глад, зголемување на телесната тежина и како лесно можете да се идентификувате со нив.Празните калории доаѓаат од преработената храна како што е: белиот ориз,белото брашно,рафинираните шеќери,преработеното месо и масла, модифицираниот пченкарен скроб,млечните крем полнења.Оваа храна е со екстремно ниски хранливи вредности и многу калории и поради нискиот број на хранливи вредности нема да ги задоволи вашите потребите и ќе се чувствувате гладни.

Зошто брзата храна е причина за зголемување на телесната тежина

Влакната се едни од основните хранливи материи кои ви даваат чувство на ситост.Повеќето обработена храна не содржи влакна, и ова е една од причините порадо кои доаѓа до прејадување.Сето она што го јадеме мора да биде искористено,и да биде складирано во нашете тело како резерва.Од брзата храна со ниски хранливи вредности и висок број на калории,многу од калориите се складираат како масти околу половината или на задникот и чекаат да бидат согорени.

Храна која ја задоволува нашата глад

Бидејќи природната храна има висока хранлива густина и ниска густина на калории, навистина се случува да го задоволи потребниот број на хранливи материи.И бидејќи оваа храна е богата со растителни влакна ќе ви го зголеми чувството на ситост со што ќе ви ја намали желбата за глад.

Ако сте од оние кои сакаат да ја намалат својата тежина ќе биде многу полесно отпуштајќи ги празните калории и брзата храна,отколку да се обидувате да внимавате на сите калории кои ги внесувате.И дополнителен бонус од здравата исхрана е тоа што оваа храна ќе ви помогне да ја контролирате вашата тежина.Бидејќи таа помага во задоволување на потребите за храна и затоа што содржат влакна ќе го зголемат чувството на ситост и многу помалку време ќе бидете гладни.

Се надевам дека со овој напис ви понудивме добри информации за полесно губење на телесната тежина и да го истренирате вашето тело.

Ја почитува здравата исхрана,посебно овошјето и зеленчукот,љубител на животни,верува во љубов,омилено место за живеење Париз