Безглутенски домашен леб со домати
Состојки:
200 гр. бело брашно без глутен
1 лажичка сол
3 лажички прашок за пециво без глутен
284 мл. маштеница
3 јајца
1 лажичка пасирани домати
2 лажици маслиново масло
50 гр. сецкани сушени домати
25 гр. пармезан
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°C. Намастете и побрашнете го плехот за печење. Помешајте ги брашното, солот и прашокот за пециво. Во посебен сад измешајте ја маштеницата, пасираните домати и маслото. Измешајте ги во брашното и додајте им ги сушените домати и половина од пармезанот.
Ставете го тестото во плехот за печење и наросете го одозгора со пармезан. Печете го лебот околу 55 минути.