Безглутенски брокула шпагети
Овие ,,шпагети,, со сирење и лук имаат многу малку јагленохидрати. Одличен оброк се за оние кои следат low carb исхрана, но и за оние кои го одбегнуваат глутенот. Освен тоа, ова е оброк со многу малку калории, погоден за вечера
Состојки:
300 гр. брокула
1 морков
1 филџан доматно пире (или филџан свежи домати)
1 лажилка сецкан лук
1 лажичка кромид
3 лажички тврдо сирење
малку црн пипер
лута црвен пипер
малку кокосово масло
Подготовка:
Стебленцата брокула исецкајте ги на стапчиња, а цветовите иситнете ги. Морковот исто така исецкајте го на стапчиња. Во тава ставете малку кокосово масло и загрејте го на средна температура. Додајте ги стапчињата брокула и ¼ филџан вода. Мешајте одвреме – навреме и динстајте додека не испари цела вода, а брокулата не омекне (потребни се 5 до 8 минути). Додадете го доматното пире (или свежите домати), сол, црн пипер, црвен пипер и лажичка рендано сирење. Промешајте и продолжете да динстате 3 – 4 минути се додека сите состојки не станат врели. Послужете со рендано сирење.