Многу често правиме погрешни работи кога станува збор за јадењето. Научените навики тешко се одвикнуваат, но барем обидете се да ги следите следниве совети.

1. Не пушите по јадењестручњаците докажале дека една цигара по јадењето има еднакво влијание врз организмот, исто како да сме испушиле десет цигари, со што се зголемува можноста за добивање карцином.

2. Не јадете овошје по јадење со консумирање на овошје веднаш по јадењето доаѓа до надувување на стомакот со воздух. Најдобро е овошје да се консумира околу еден час по или пред јадењето.

3. Не пијте чај по јадењето листовите од чај содржат голема количина киселина, која ќе ја стврдне храната богата со белковини која ја консумираме и така доведуваат до проблеми во варењето.

4. Не го отпуштајте каишот од панталоните со тоа може да дојде до искривување и блокада на цревата за време на варењето.

5. Немојте да се капете по јадењето – капењето предизвикува зголемување на крвниот притисок во рацете, нозете и телото, и на тој начин го слабеат притисокот во стомакот и го забавуваат процесот на варење.

6. Не одете на прошетка веднаш по јадењето – луѓето велат дека по јадењето треба да се прават по 100 чекори и дека така ќе доживееме 100 години. Но, тоа не е вистина. Имено, прошетката доведува до тоа варењето да не ги апсорбира нутритивните состојки од храната која ја консумираме.

7. Не легнувајте веднаш по јадењетопоради спиењето, односно хоризонталната положба, храната која сме ја изеле не се вари на добар начин и може да предизвика пречки во цревата.

Тагови: Исхрана
Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина