Ова се вежби кои сите трудници ќе ги оддржи во здрава и фит состојба за време на бременоста, без разлика на тоа во кој месец и да се.

Доколку ви е потребна мотивација за вежбање за време на бременоста, можеби во тоа ќе ви помогне следново сознание: вежбањето за време на бременоста може да му помогне на телото да се подготви за породувањето и многу побрзо да закрепне по него. Затоа погледнете ги следниве вежби кои се одлични за трудниците во кој и да било стадиум од бременоста. Пред почеток на тренингот, задолжително консултирајте се со вашиот гинеколог.

Пренатална јога

Ако никогаш порано не сте вежбале јога (или сте започнале релативно скоро), најдете тренер кој ќе ви ги покаже движењата и положбите и кој постојано ќе ве надгледува при нивното изведување. Ова посебно е важно како што навлегувате во поодмината бременост. Од вториот семестар треба да одбегнувате положби кои вклучуваат лежење на грб или одржување баланс.

Босоноги тренинзи

Лесните тренинзи за кои не ви се потребни никакви обувки се спротивност на класичниот аеробик или пилатес вежбите. Во првот семестар можете сите овие вежби да ги правите, додека во другиот треба малку да внимавате и да не ги правите оние вежби кои вклучуваат лежење на грб и вртења во половината.

Spining возење статичен велосипед

Ова е единствен тренинг на кој можете за сето време да седите, нои да се држите со рацете (за воланот којшто се подесува). За време на тренингот мора да се хидрирате и да внимавате на дишењето. Прескокнувајте ги во третиот семестар оние вежби во кои се стои на велосипедот или се станува и седнува. Секогаш может да одите по свое темпо и да сопрете секојпат кога ќе почувствувате потреба за тоа.

Пливање

Било кое вежбање во вода е одлично, бидејќи не врши притисок на зглобовите. Полека влегувајте во базенот и држете се до она темпо кое е најиделано според вас. Можете да испробате и различни стилови на пливање, но се препорачува градното, поради тоа што не бара вртење и преголем напор.

Трчање

Трчањето станува тешко како се повеќе расте стомакот, но сепак можно е да се трча за време на поголем дел од бременоста. Важни се само брзината и дистанцата – дури и ако некогаш сте биле налик на професионалните атлетичари. Слушајте си го телото и не форсирајте преминување на некоја одредена дистанца која некогаш сте можеле со леснотија да ја истрчате. Џогирајте полека, одете брзо и следете го дишењето. Исто така, погрижете се на вашата рута на која тренирате да има тоалети, бидејќи со поголемото движење може да дојде да се создаде притисок на бешиката.

Тренинзи со тегови

Тешките тегови во третиот семестар се лоша идеја, но вежбањето со сопствената тежина (чучнувања и склекови покрај ѕид) ќе помогне во зајакнување и оддржување на тонусот н мускулите и за време на бременоста. Можете да користите и помали тегови за вежбање на рацете, кои нема да доведат до голем притисок.

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина