Изгорениците од сонце не се само болни, тие можат сериозно да му штетат на здравјето. Она поради кое тие се јавуваат најчесто е поради потценувањето на силата на сонцето. Овие пет митови за сончањето и последиците од сончањето е важно да се побијат и да се поработи на дополнителната внимателност.

 

Мит 1: Во ладовина не може да се изгори

 

Дури и кога сте под чадор или некое поголемо дрво, УВ-зрачењето се рефлектира од најблиските површини и доаѓа до вас. Затоа е важно да се нанесува заштитен фактор и кога сте во ладовина, а кога навистина сакате да ја одморите кожата од сончање, заминете во затворен простор. Секако, обидете се да одбегнувате сончање во средина од денот, кога сончевото зрачење е посебно силно.

 

Мит 2: Не можете да се изгори кога е облачно

 

Не само што можете да изгорите кога е облачно, туку можете и да се здобиете со најлоши изгореници, бидејќи УВ-зрачењето е најинтензивно кога има облаци. Затоа, немојте да го прескокнувате нанесувањето на заштитен фактор на секои два часа дури и кога не гледате сонце.

 

Мит 3: Со потемен тен не може да се изгори на сонце

 

Сечија кожа е поинаква и секоја има свој начин на заштита од УВ-зрачењето. Иако вие можеби мислите дека сте безбедни затоа што не поцрвенувате туку само потемнувате, верувајте дека не сте во право. Иако потемната кожа поретко заболува од меланом, таа е речиси подеднакво оштетена како и онаа со посветол тен, која гори штом ќе биде изложена на сонце.

 

 

Мит 4: Ако еднаш се нанесе крема со висок заштитен фактор, не мора да се повторува нанесувањето

 

Ниту една крема во светот не може да ви ја заштити кожата во целост. Дури и ако нанесувате заштитен фактор 50, мора да го нанесувате на секои два часа ако сте под постојано влијание на сончевите зраци.

 

Мит 5: Рак на кожа не може да се случи

 

Ракот на кожа може секому да му се случи, па за жал и вам. Овој облик на рак е еден од најчестите и може да се појави било каде, бидејќи кожата навистина  ја помни направената штета. Според статистиките, еден од петмина во некој период од животот заболува од рак на кожата и тоа најчесто поради пречесто изложување на УВ-зраците.

 

 

Тагови: сончање
Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина