Ако сте од оние кои поради работата едноставно мора да седите по цел ден, вашиот рбет веројатно веќе пати. Не очајувајте, туку веднаш тргнете во акција и направете се за да ја поправите штетата нанесена од претераното седење на работното место. Сетете се дека ,,седењето е ново пушење,,.

Полу-мост

Легнете на грб и свиткајте ги нозете во колената. Рацете испружете ги покрај телото. Кревајте ги колковите високо, додека не почувствувате затегнување на глутеусите и задната ложа и исправет ја половината. Направете три серии со по 10 повторувања.

Истегнување

 

Застанете во положба како на снимката, свиткувајќи ја едната нога и другата потпирајќи ја на кауч или фотелја ако вежбате дома. Движете ги колковите кон напред и полека кревајте го торзото, така што да почувствувате затегнување и полека менувајте ги нозете.

Задржано чучнување

 

Се што треба да направите е да се пуштите во задниот степен на чучнување и тука да се задржите со двете стапала цврсто на земја. Исправете ги половината и рамењата и останете така колку што можете најдолго. Почувствувајте го истегнувањето на нозете, половината и вратот.

Нишање на нозете

 

 

Погледнете ги примерите и направете по 20 повторувања на секој тип и на секоја ногаНајдете нешто за кое ќе се држите како баланс и почувствувајте во задниот дел на половината и исправување на лумбалниот дел.

Положба на куче

 

 

Ова е една од најдобрите вежби за јакнење на мускулите кои го држат нашиот рбетен столб и кои ќе ги исправат сите неправилности предизвикани од рутината. Кревајте ги нозете како на снимката под агол од 90 степени, а ако ви е тешко спуштете се на лактите од раката од спротивната страна која ја работите. Направете три пати по 10 повторувања.

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина