Денес, спортот е речиси подеднакво популарен како и во античките времиња. Секоја секунда некој оди во теретана, вежба јога дома или оди на трчање. Со оглед на тоа што бројот на луѓе кои вежбаат порасна, паралелно со тоа пораснаа и заблудите поврзани со фитнесот. Еве кои погрешни сфаќања се поврзани со него.

1. Болки во мускулите

Мит: Вежбите се супер ефикасни;
Вистина: Болката е предизвикана од микротраумите во мускулните влакна;

2. Истегнување

Мит: Истегнувањето помага да се отстранат болките во мускулите;
Вистина: Истегнувањето е неопходно за да се опуштат мускулите;

3. Траење

Мит: Колку подолго вежбаме, толку подобри ќе бидат резултатите;
Вистина: Најважен фактор е квалитетот на вежбањето, а не неговото траење;

4. Колку треба да се вежба?

Мит: Мора да се вежба колку што се може почесто;
Вистина: Периодот на одморање меѓу вежбите треба да биде 2 – 3 дена;

5. Вежбање за сила


Мит:
Вежбите за сила ќе ги направат жените покрупни и поголеми;
Вистина: Вежбите за сила се одлични за женското тело и го прават фит и многу поубаво;

6. Диети и вежбање

Мит: Ако вежбаме, диетите не ни се толку потребни;
Вистина: Посакуваниот изглед е можен единствено ако се храниме здраво;

7. Облека


Мит:
Носењето облека од неопрен ќе согори повеќе масти;
Вистина: Ефектот настаклена градинаможе да го наруши здравјето;

8. Рутина

Мит: Рутината на мојата пријателка/пријател ќе ми помогне и мене да ослабнам;
Вистина: Програмите за вежбање треба да бидат посебни за секого, бидејќи не сме сите исти;

9. Мерење

Мит: Вагата го покажува вистинскиот резултат од вежбањето;
Вистина: Метрото е најдобриот начин за да се види колку некој напредувал;

10. Места на телото


Мит:
Прво се губат килограми на ониенајлошиместа на телото;
Вистина: Телото согорува масти прво од оние делови од телото на кои не се сконцентрираме;

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина